“Als afgestudeerde Gespecialiseerd verzorgende ben jij de motor in het realiseren van belevingsgericht samenwerken binnen de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg.”

Zorgprofessionals zijn werkzaam in steeds complexere situaties, ze moeten inspelen op maatschappelijke veranderingen én de bewoner centraal zetten. Zorg vraagt om teams die belevingsgericht samenwerken. Maar hoe bereik je dat nou? Dat is de vraag die centraal staat binnen de belevingsgerichte zorg opleidingen van IMOZ.
Wij vroegen het aan drie afgestudeerde gespecialiseerd verzorgende die afgelopen oktober de kopmodule Coachen & Samenwerken (C&S) met succes afgerond naar hun ervaringen;

  • Waarom hebben jullie gekozen voor de kopmodule C&S:

“Een logisch vervolg”, zegt Irma. Anke en Irma, beiden werkzaam bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé hebben net de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek (GVS) afgerond en wilden meer doen met het materiaal uit de GVS. Via de Site van IMOZ zijn zij erg enthousiast geworden over deze opleiding. Fenneke, destijds werkzaam bij Stichting Cordaan, heeft haar vooropleiding al in 2016 afgerond.

Anke geeft aan dat de GVP/GVS/GVGP opleiding je veel leert over jezelf en je cliënt/bewoner. Deze module C&S gaat nog dieper in op je eigen handelen en leert je het goed in de praktijk te brengen. Het zet zoveel in werking dat vier dagen eigenlijk te weinig zijn. Je leert naar jezelf kijken, nadenken over jezelf: hoe doe je, wat zeg je en je wilt de onderwerpen eigenlijk nog meer uitdiepen.

  • Deze module is vanwege de beperkende maatregelen voor het eerst in de geschiedenis van IMOZ helemaal online gegeven, wat vonden jullie daarvan:

“Het was even wennen om via beeldschermen met elkaar te communiceren maar het heeft een absolute meerwaarde gehad dat de deelnemers uit alle windstreken deelnamen. Zo leer je niet alleen over jezelf maar ook over andere organisaties. ‘zorg is geen eenheidsworst’ en zo hebben we veel geleerd van elkaars organisatie. We hebben hierdoor onze eigen organisatie weer meer leren waarderen. Het geeft een vernieuwd beeld van wat goed geregeld is en wat allemaal wel kan bij je eigen organisatie. We hadden een fijne kleine groep en dat gaf als voordeel dat je direct diep in kan gaan op de materie. Via ZOOM kan je gelijk in kleine groepjes oefenen, dat voelt veilig genoeg en heeft meer opbrengst dan in grote groepen”

  • Hoe hebben jullie het contact met onze trainer ervaren;

Zij heeft ons geleerd naar onszelf te kijken en brengt “eén gróte bak deskundigheid mee”. Ze brengt heel effectief, al op lesdag 1, direct focus aan op de zichtbare dingen om mee aan de slag te gaan. Het nodigt uit om meer te willen leren. De trainer Mirjam de Zeeuw heeft ons allemaal uitgenodigd voor een fysieke bijeenkomst ter afsluiting en dit hebben we erg gewaardeerd.

Je groeit hard in vier lessen en om het nog beter in de praktijk te kunnen brengen zou een mentor/coach op de werkvloer wel fijn zijn. Iemand om even mee te sparren over je aanpak en ontwikkeling.

  • Zou je andere GVP/GVS/GVGP collega’s deze module aanraden;

Elke GVP/GVS/GVGP’er zou belang moeten hebben bij het volgen van deze vervolgmodule. Het is een persoonlijke verdieping en een verrijking van de vooropleiding. Belevingsgerichte zorg vraagt om teams die belevingsgericht samenwerken. Als GVP, GVS of GVGP ben jij de motor in het realiseren van deze vorm van samenwerken. Je krijgt de kennis en vaardigheden aangereikt in deze kopmodule.  Fenneke sluit af “Dit is een cadeautje voor mezelf”

Ben jij ook geïnteresseerd in deze kopmodule C&S? Lees er meer over en schrijf je in via deze link

0

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz