IMOZ blog van Marcelle

Belevingsgerichte Zorg: verhalen uit de praktijk

Specialist belevingsgerichte zorg, dat ben je niet zomaar. Dat ondervond ik afgelopen zomer weer eens, toen ik een huiskamerdienst op me nam, die niet ingevuld kon worden wegens personeelsgebrek. Onderdeel van mijn dienst was het rondbrengen van brood, kaas en vleeswaren naar de mensen die liever in hun eigen appartementje ontbeten. Zo liep ik door de gangen met een karretje en een lijstje met ieders wensen. Het ging allemaal goed en gezellig. De dames en heren waren blij met hun nieuwe voorraadjes en ik schoot lekker op. Dat moest ook wel, want in de huiskamer was op dat moment een woonondersteuner, die eigenlijk weer verder moest met het schoonmaken van de appartementen.

Meneer van der Veen keek al uit naar mijn komst en groette me hartelijk. Hij begon te vertellen over zijn werk als melkboer vroeger en hoe hij langs de huizen ging indertijd. Ik luisterde met een half oor, vriendelijk, beleefd, en liep tegelijkertijd door naar zijn koelkast. Die trok ik open en achter me hoorde ik hem naar adem happen. “Wil je wel uit mijn koelkast blijven!” klonk het bars. Oef, realiseerde ik me meteen, ik ga ver buiten mijn boekje… Loop ik met wat ‘boodschapjes’ binnen bij een mij wildvreemde meneer, open ik   - doe maar of je thuis bent -  meteen zijn koelkast.

Met wat gestamelde excuses overhandigde ik hem snel zijn plakjes kaas. Tjonge, dacht ik later, hoe snel zit je in de flow van ‘lekker doorwerken’? En verlies je het besef dat je steeds in iemands huis, in iemands leven binnenstapt. In mijn geval dus zonder antenne voor hoe belangrijk dat voor hem of haar is. Meneer van der Veen woont niet op mijn werk, toch? Ik kom hem wat brengen in zijn woning.. zijn thuis. Ook al is dat een klein appartement in een grote woonzorgcentrum, ik heb er helemaal niets te zoeken. Mag er alsjeblieft nog iets helemaal van hem zijn? Nu hij hier toch min of meer in een etalage woont? Dat had de melkboer vroeger immers ook niet moeten flikken. Mijn welgemeende excuses en dank u wel voor deze wijze les.  

Misschien vind je dit ook leuk

De stoere mannenwereld van vroeger
Lang zal hij leven
Belevingsconcert

Imoz