Blog van Annelies de Jong, directeur IMOZ.

Gun het elk teamlid!  Liefdevolle zorg vraagt om reflectie: elke dag even voor de spiegel!

Een ‘leven lang leren’

Een ‘leven lang leren’ lijkt een te pas en onpas gebruikt motto om te zeggen dat iedereen wel mee kan bewegen met alle veranderingen in de zorg. Is een ‘leven lang leren’ juist niet HET motto om voor jezelf na te blijven denken, wat je nodig hebt om mee te blijven ontwikkelen en daarmee plezier te houden in het werken in de zorg? Dat gaat namelijk niet altijd makkelijk en verdiend wel wat meer toelichting en toewijding om het leren te bevragen en te blijven stimuleren bij de collega’s in teams.

Weerbaar zijn, reflecteren wie je zelf nu bent

De zorg voor bewoners in de ouderenzorg alsook de thuiszorg of verstandelijk gehandicaptenzorg is al jaren geen sinecure maar. Meer complex gedrag van de bewoners, soms geheel geen netwerk van mantel-of burenzorg en onbekendheid met ziekzijn en gemis en verdriet om het bekende los te moeten laten. Zorgprofessionals weten meer dan om te gaan met deze dilemma’s: elke dag opnieuw. Toch vraagt het ook voor hen om na te gaan, welke zorg de beste en meest liefdevolle kan blijven, juist als de dilemma’s groter worden en elke dag zich opstapelen. Weerbaar zijn, reflecteren wie je zelf nu bent als professional en een innerlijk ‘weten’ ontwikkelen en herboren laten worden. Om daarmee elke dag opnieuw met plezier en liefde de zorg voor de bewoners te kunnen invullen; individueel als zorgprofessional alsook als team elkaar weten aan te spreken en te bemoedigen.

Wie ben je nu in jouw levensfase

Alle  leertrajecten van IMOZ bieden inhoudelijke verdieping en rijken kennis aan over de complexer wordende zorg. Tevens wordt er uitgebreid stil gestaan bij de zorgprofessional zelf. Wie ben je nu in jouw levensfase, om de zorg te bieden en hoe verhoudt jouw inzet zich tot de zorg voor de bewoner? Op welke wijze weet je (te ontwikkelen) wat het wezenlijke van contact is? Elk leertraject wordt afgesloten met een individuele presentatie door de deelnemers: met trots tonen zij de verworven competenties en voornemens om dit in de zorg voor de bewoners zichtbaar te maken.

Week van de Reflectie 

In de week van de Reflectie heeft IMOZ op dinsdag 26 november bij de eindpresentaties van het leertraject GVP alle deelnemers een gratis extra lesdag aangeboden met als thema “reflectie”.

Misschien vind je dit ook leuk

Open Inschrijving EVV
Combi-groep GVP/ GVS met EVV dagen
Lisette de Vries

Imoz