Van zorgmedewerkers wordt verwacht dat zij een goede band opbouwen met bewoners en collega’s, gebaseerd op gelijkwaardig respect en contact. Hierbij is het belangrijk om gevoelig en flexibel te reageren, aan te sluiten bij de situatie van de ander, en vervolgens de professionele kennis en ervaring toe te passen – steeds met behoud van de relatie. Het welzijn en welbevinden van alle betrokkenen staat centraal.
Bij ‘Het Andere Wonen’ Roermond gaat samen wonen, samen leven en samen werken, om het maken en hebben van contact.
Dat is niet voor iedereen altijd even eenvoudig. Want hoe ga je om met een bewoner die onrustig is of met een bewoner die bijvoorbeeld meer aandacht van je nodig heeft dan je kan geven?
Hoe reageer je op onverwachte situaties waarbij je contact blijft houden en het welzijn en welbevinden van de bewoner als vertrekpunt blijft zien?
Op verzoek van ‘Het Andere Wonen” Roermond hebben we een maatwerktraining Belevingsgerichte Aandacht ontwikkeld om alle medewerkers te helpen omgaan met de veranderende belevingswereld van de bewoners.
Belevingsgerichte aandacht:
Door deze benadering:
Ervaart de bewoner zoveel mogelijk ondersteuning bij de aanpassing aan de gevolgen van ziekte of afhankelijkheid en de toenemende mate van zorg,
Voelt de bewoner zich daadwerkelijk geborgen, gehoord en gezien,
Is de bewoner in staat zijn gevoel van eigenwaarde en regie te behouden,
We leggen ook alvast een fundament voor zelfborging.
Zo bereidt onze trainer Karin de Smit de dementiecoaches goed voor door hen te trainen in coachende vaardigheden. Én aan de deelnemers wordt gevraagd om– niet alleen met trainingen, tussen de lesdagen door actief te oefenen met wat ze leren. Tijdens de volgende gezamenlijke bijeenkomsten halen we deze ervaringen op en dit vullen we aan met extra kennis waar nodig.
✅ Iedereen volgt deze training
✅ Afgestemd op elk niveau
✅ Theorie + praktijk = blijvend resultaat
De belevingsgerichte benadering past goed bij de 10 klant beloften van ‘Het Andere Wonen’ Roermond.
http://www.hetanderewonen.nl/