Interactieve workshop over omgang met dementie
Vrijwilligers krijgen in deze interactieve workshop praktische tips aangereikt over contact maken en het inzetten van de juiste benaderingswijzen bij mensen met dementie. Middels prikkelende vragen en korte oefeningen krijg je ervaringen en inzichten aangereikt die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Door het vergroten van kennis op prikkelverwerking en het toepassen van de juiste benaderingswijzen wordt het begrip voor de cliënt en de zorg vergroot waardoor werken met de doelgroep als ook de samenwerking met de zorg verbetert. Kennis omtrent het oudere brein en dementie, omgaan met onbegrepen gedrag worden aangereikt en oprechte interesse in- en afstemming op de cliënt met dementie wordt vergroot (belevingsgericht werken).
Het geeft handvatten om dagelijks om te gaan met mensen met dementie en biedt houvast in de dagelijkse praktijk. Het hoofddoel is om de medewerkers te helpen in hun belevingsgerichte omgang met mensen met dementie.
Werkwijze van IMOZ
Ons vertrekpunt is de betrokkenheid van de vrijwilligers bij de mensen die zij verzorgen en het plezier waarmee zij dat doen. Wij laten hen optimaal tot hun recht komen. Wij vragen hen stil te staan bij hun eigen gevoelens, waarnemingen, intenties, normen en waarden. Tegelijkertijd stimuleren wij vrijwilligers systematisch ervaringen uit te wisselen, en over positieve contactmomenten te vertellen.
Testimonial zorgorganisatie Liemerije
De manier waarop de trainer van IMOZ,  het presenteerde zorgde ervoor dat de aanwezigen 3 uur lang aandachtig konden luisteren. De tijd vloog om ,mede door de afwisseling in het programma; luisteren, oefeningen, film, ruimte voor eigen inbreng. Ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen en iedereen was het erover eens dat het leerzaam was.
Enkele hadden de training in het verleden wel gevolgd, maar waren blij met deze opfrisser en zeker veel nieuwe informatie. De training lijkt mij ook wenselijk voor al onze medewerkers en ik zou graag samen kijken naar een vervolg voor komend jaar. – Helga Arends, Adviseur activiteiten en vrijwilligerswerk.
Tijdens deze workshop leert de vrijwilliger:
–  Kennismaken met belevingsgerichte zorg en positieve ervaringen uitwisselen
–  Belevingsgericht contact maken met de bewoner/client met dementie
–  Uitgaan van de relatie in plaats vanuit het ziektebeeld
–  Wat is onbegrepen / verward gedrag
–  Wat zijn omgevingsprikkels
–  Wat te doen / wat niet te doen bij verward gedrag ( do’s en don’ts)
–  Gouden tips die je meeneemt naar de praktijk.
Duur: Deze workshop duurt 3 uur en kan zowel overdag als s’avonds gegeven worden.

Incompany: Deze training wordt Incompany gegeven. Vraag een offerte aan via info@imoz.nl
Aantal deelnemers: maximaal 20 deelnemers
Doelgroep: De training is geschikt voor alle vrijwilligers die te maken hebben met cliënten met dementie.
Brochure
trainingen