Mijn naam is Antsje de Jong en bij IMOZ ben ik werkzaam als Trainer en coach. Je kunt mij tegenkomen bij de opleidingen GVP, GVS en GVP Wijk. Ik hou van avontuur en natuur, ik ben leergierig en ook als trainer positief en oplossingsgericht ingesteld.

De verbinding tussen mij en IMOZ is dat het uitgaat van de eigen kracht en deskundigheid van de zorgprofessional. Dit is mijn hele werkzame leven een belangrijke drijfveer voor mij geweest. 

Op mijn 17e ben ik begonnen als verpleegkundige in het ziekenhuis en al snel werd duidelijk dat de langdurige zorg mij het meest aansprak. Het werken vanuit een relatie en contact was voor mij toen al belangrijk. Na 7 jaar heb ik de opleiding Maatschappelijke gezondheidszorg gedaan en heb daarna jaren als wijkverpleegkundige gewerkt. Toen in de jaren 90 daar een grote verandering plaatsvond, namelijk de splitsing van taken in Jeugd- en Thuiszorg, werd het voor mij tijd om de volgende stap te zetten. Ik heb de lerarenopleiding verpleegkunde gevolgd, en ben daarna als opleider in het verpleeghuis gaan weken. Toen ook daar een stelselwijziging kwam waarbij de praktijkopleidingen werden afgeschaft en naar de MBO’s werden verplaatst ben ik een tijdje als kwaliteitsfunctionaris werkzaam geweest. Dit was een leerzame functie maar paste niet zo goed bij mij. Er was veel aandacht voor protocollen en procedures, terwijl de kwaliteit van de zorg naar mijn mening voor het overgrootste deel in mensen zit. Dit heeft mij bewogen om aan de keukentafel te beginnen met het opzetten van een Hospice in Leeuwarden. Deze is er in 2004 gekomen in het Marcelis Govert gasthuis. 

En zo raakte ik verslingerd aan het projectmatig werken. Nieuwe dingen opzetten zoals een verpleeghotel, zorgwoningen, onderzoek naar woonvorm voor jonge mensen met dementie enz. Na lang voor de zorgorganisatie Palet te hebben gewerkt werd het tijd om mijn vleugels uit te slaan en voor mezelf te beginnen. Ik was toen bezig met zelfsturing en meer invloed en regelruimte voor de zorgprofessional. Zo heb ik Petra Reinstra leren kennen die mij in contact bracht met IMOZ.

Bij IMOZ zijn de ervaringen van de deelnemers het uitgangspunt. Als trainers sluiten we daarbij aan en voegen er de IMOZ-methodiek en belangrijke ingrediënten aan toe, zoals o.a. de invloed van het (eigen)levensverhaal, de coping strategieën, het zoekend reageren en de magie van de bewonersbespreking. De deelnemers ontwikkelen een gemeenschappelijke taal die ze kunnen gebruiken om hun team mee te nemen. We leren deelnemers de liefde voor het  puzzelen”.  Het goed kijken naar bewoner, familie en jezelf als professional. Het duiden van wat je ziet en het loslaten van oordelen.  De persoonlijke groei bij de deelnemers geeft mij als trainer veel voldoening en plezier.

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz