De ontplooiing van Lissie Pariama tijdens haar gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie opleiding (GVP)

In deze blog ga ik mijn ontwikkelingen met jullie delen die ik heb doorgemaakt tijdens mijn opleiding GVP bij IMOZ. Toen ik begon met de opleiding dacht ik ”waar ben ik aan begonnen, wat willen jullie nou eigenlijk van ons”? Dit kwam omdat ik niet door had hoe de vorm van de opleiding eigenlijk in elkaar zat. Gaandeweg ontdekte ik dat de opleiding echt een weerspiegeling van jezelf is en dat je leert jezelf te verdiepen in een persoon met dementie om op deze wijze belevingsgerichte zorg te kunnen bieden.

Het zit hem in de kleine dingen.

Tijdens de opleiding heb ik geleerd om met een frisse blik op de zorg te gaan kijken. Ik heb dingen geleerd en direct toegepast in mijn werk. Een voorbeeld hiervan is het ontbijt. Normaal gesproken haalde ik de cliënten ‘s ochtends om 09:00 allemaal uit bed om gezamenlijk te gaan ontbijten. Dit leverde veel stress op bij mij en dat voelde de cliënten ook aan. De cliënten voelde dat ik onrustig was en ze werden hierdoor ook onrustig en dit leidde tot een slecht begin van de dag. Door de opleiding van IMOZ heb ik geleerd om mee te denken met de cliënten, dus met andere woorden ik heb geleerd om mijn cliënten belevingsgerichte zorg te bieden. Een voorbeeld hiervan is, is dat ik tegenwoordig de cliënten in bed laat liggen totdat zij wakker worden. Als de cliënt om half 11 wakker wordt zorg ik dat de cliënt dan ook uit bed gehaald wordt. Dit geeft mij meer rust in mijn werk en dit spiegelt zichzelf ook positief af op de cliënten. De cliënt blijft rustig omdat ze aan mij merken dat ik rustig ben en daarnaast voelen ze zich meer gerespecteerd in dit soort keuzes. Het zit ook in andere kleine dingen, denk aan de kleding van de cliënt. Eerder legde ik altijd kleding voor de bewoner klaar. Nu laat ik ze kiezen tussen verschillende kledingstukken zodat ze het gevoel krijgen dat ze de regie in eigen handen hebben. Een ander voorbeeld hiervan is het eten, normaal gesproken smeerde ik een broodje voor de cliënten en had ik deze op het aanrecht gezet maar ik merkte dat de cliënt soms gezelligheid mist dus probeer ik nu de tafel gezellig te dekken zodat ze de dag goed beginnen.

Verdiepen in mijn cliënten

Tijdens de opleiding GVP heb ik geleerd om mijzelf te verplaatsen in mijn cliënten om zo tot oplossingen te komen. Soms ontstaan er situaties vanuit een cliënt waar een reden voor zou moeten zijn. Voordat ik aan deze opleiding begon stond ik hier niet bij stil maar nu wel. Ik ga op zoek naar waarom een cliënt op een bepaalde manier reageert. Een goed voorbeeld hiervan is een meneer die elke keer agressief werd als iemand op zijn kamer kwam. Deze meneer had altijd het idee en was bang dat zijn spullen gestolen werden. Normaal gesproken zou ik dit opnemen met de psycholoog maar ik ben nu anders te werk gegaan. Ik stelde mezelf de vraag “wat is de reden dat meneer denkt dat zijn spullen gestolen worden en waarom reageert hij dan zo agressief?” Door mijzelf in zijn situatie te verplaatsen en mee te denken met de cliënt ontdekte ik echt wat meneer vervelend vond en waarom hij zo reageerde. Hij was gewoon bang dat zijn spullen gestolen zouden worden als zijn kamer deur niet op slot zat. Hij vond het vervelend dat iedereen zomaar zijn kamer binnen kon lopen, want dit kon thuis natuurlijk ook niet. Ik heb daarna een slot geregeld voor op de deur van meneer zodat hij zelf zijn deur op slot kan draaien als hij zelf niet in de kamer is. Wij van het personeel kunnen er wel in met een loper, maar dit heeft meneer veel meer rust gegeven. Hij reageert niet meer agressief en ik merk aan hem dat hij meer op zijn gemak is. Ik heb dus geleerd om me te verplaatsen in de beleving van mijn cliënt en eerst zelf opzoek te gaan naar een oplossing voordat ik hier een arts of psycholoog bij betrek.

Dementie

In het begin van de opleiding kregen we het levensboek hierbij dacht ik; “wat leuk om te weten maar hoe pas ik dit toe?” Nu ben ik op het moment gekomen dat ik begrijp dat mensen met dementie teruggaan in de tijd. Het is dus goed om je te verdiepen in het verleden van je cliënten want als je weet hoe de cliënten in het verleden geleefd hebben kun je hun keuzes ook beter begrijpen en dan snap je waar bepaald gedrag vandaan komt. Iedereen heeft een eigen manier van leven en als je de cliënt haar leefwijze op verschillende punten kunt bieden waardoor hij of zij haar vroegere leven herkend brengt dit een goed en huiselijk gevoel. Ik probeer dit aan de cliënten te bieden en ik merk gewoon dat ze minder onrustig zijn en meer een thuis gevoel krijgen. Ik heb enorm veel aan de opleiding gehad omdat dankzij IMOZ ik op een andere manier naar dingen ben gaan kijken. Ik probeer meer belevingsgericht te werk te gaan en mee te denken met de cliënt. Ik merk aan mijzelf dat ik meer plezier uit mijn werk haal en dan ik rustiger ben tijdens de omgang met cliënten. Aan de cliënt merk ik dat ze zich meer begrepen voelen en meer op hun plek zijn omdat ik ze rust kan bieden en snap waar zij vandaan komen.

Gesprekstechnieken in de zorg

Op gebied van gesprekstechnieken heb ik ook een groei door gemaakt. Voorheen was ik de persoon die veel aan het woord was maar nu probeer ik mijzelf hierin te veranderen. Ik heb geleerd om vaker stil te zijn en te luisteren naar andere mensen hierdoor kan ik dingen leren en meer informatie in mijzelf opnemen. Ik hoor dan ook hoe het is om vanuit een ander perspectief dingen te bekijken. De stillere collega’s zijn nu ook vaker aan het woord en op die manier leer ik ook van hen. Iedereen heeft andere kwaliteiten en als we met elkaar in gesprek gaan en we luisteren naar iedereen ook de stillere collega’s dan kunnen we van elkaar leren en samen meer bereiken. Mijn collega’s hebben ook aangegeven dat ze zien dat ik wat rustiger ben geworden en me op een zeer positieve manier heb ontwikkeld. Ik ben tijdens de opleiding ook gegroeid in het onderbouwen van mijn werkzaamheden en ideeën. 

Kortom ik heb echt een hele positieve ontwikkeling doorgemaakt tijdens de opleiding GVP bij IMOZ. Ik ben enorm gegroeid in mijn persoonlijkheid, werkwijze en denkwijze dankzij deze opleiding. Ik heb geleerd om belevingsgericht te denken en te handelen en meer met de cliënten mee te denken. Mijn omgeving is positief over mijn ontwikkelingen dankzij deze opleiding en ik merk dat de cliënten zich ook beter voelen. Ik zou deze GVP-opleiding bij IMOZ dus echt aanraden aan mijn collega’s binnen de zorg!

Wil jij ook de GVP-opleiding bij IMOZ volgen? Kijk hier voor de startdatum.

Misschien vind je dit ook leuk

Maatwerk persoonlijk leiderschap
Familieavond
Gelukkig Nieuwjaar!

Imoz

Een reactie

  1. Susanne Kamp

    Wat mooi om te lezen Lissie! Fijn dat je zoveel aan deze opleiding hebt gehad. Heel veel werkplezier gewenst in deze bijzondere doelgroep!

U kunt niet (meer) reageren op dit bericht.