Blog Marcelle Mulder

Hij woont nog thuis: zijn vrouw kan het met veel liefde, kunst en vliegwerk en met hulp van haar zoons en de thuiszorg net aan. Vandaag is hij jarig en ook hun dochter is thuis. Lang zal ie leven! Maar dochter krijgt het niet over haar lippen. Moet vader nog langer leven? Ook als hij binnenkort naar een verpleeghuis moet? Terwijl iedereen weet dat hij dit absoluut niet gewild heeft?

Ja, hij lijkt best gelukkig. Hij scharrelt de hele dag wat achter zijn vrouw aan, zingt liedjes, kijkt naar kinderprogramma’s van vijftig jaar geleden. Hij laat zich voorlezen, en ja, hij snoept graag. Maar hij weet van niks meer en is totaal niet meer de man die hij was. Het doet zijn dochter zichtbaar pijn hem zo te zien. Want vader wilde dit niet. Zijn wilsverklaring van drie jaar geleden, toen hij net Alzheimer had, is duidelijk. Naar een verpleeghuis wilde hij absoluut niet, zei hij toen. Dan wilde hij een einde aan zijn leven, dan wilde hij euthanasie. Zijn dochter vindt dat de huisarts inmiddels echt ingeroepen moet worden om vaders wens te bespreken. De anderen steigeren. Argumenten, verwijten, tranen, ze vliegen over de verjaardagstaart…

’s Avonds treft de thuiszorg het echtpaar uitgeput aan. Mevrouw in tranen, meneer handenwringend om haar heen. Hij heeft waarschijnlijk geen idee waar het over gaat, maar voelt donders goed dat er iets helemaal loos is. De verzorgende snapt, hier moet eerst rust komen. Samen wat drinken, meneer rustig naar bed helpen, mevrouw op verhaal laten komen. Wat een verdriet… Een nachtje over slapen dan eerst maar? En wellicht toch eens met de huisarts praten? Of met de casemanager? Een familiegesprek? Niet persé over euthanasie, maar over hoe het gaat, hoe het verder moet, hoe ingewikkeld dit is voor de verschillende familieleden?

Lang zal ie leven. Misschien gaat meneer in de hechte kring van zijn familie nog een mooi jaar tegemoet. Misschien ook niet. Wie zal het zeggen..

Deze blog is gebaseerd op de voorstelling ‘Lang zal hij leven!’ die gaat over de morele dilemma’s die spelen bij een euthanasiewens van mensen met dementie: een echt ingewikkeld en verdrietig vraagstuk. Ik zag het in november 2022. Als je ook wilt gaan: deze voorstelling van de PThU zal in het najaar van 2023 weer op verschillende plaatsen in Nederland te zien zijn. Aanrader.

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz