De ochtend gestart bij een mevrouw op de kamer, ze zit daar alleen omdat ze nogal wat onrust veroorzaakt in de huiskamer. Ze voelt zich niet eenzaam. Ze zegt dat de zorg regelmatig komt, dat ze haar heel goed verzorgen en dat ze heel lief voor haar zijn. Voor haar liggen twee boterhammen, voorgesneden en belegd met kaas en worst, maar ze wil jam. Haar lievelingsjam is aardbeienjam. Ik probeer haar zelf te laten smeren maar ze geeft duidelijk aan dat dat haar te moeilijk afgaat. Andre Rieu staat op, daar geniet ze heel erg van, ze kent de film uit haar hoofd. Ik moet lachen als ze zegt dat die ene meneer altijd huilt bij hetzelfde stukje en dat het dus een huilebalk is (zich niet realiserend dat het steeds dezelfde film is). Mevrouw geeft aan dat ze het waardeert dat de zorg zoveel voor haar doet en over oplossingen nadenkt. Goed om dit even terug te geven aan het team. – Een greep uit het verslag van Jeanet

Begeleiden op de werkvloer. Kijken, ervaren, analyseren en samen reflecteren. Wat gaat er bewust of wellicht onbewust goed? Waar loopt het team tegenaan en wat kan er aangepast worden om een fijnere leefomgeving te creëren voor de cliënten.

Vandaag was Jeanet de Vries (trainer bij IMOZ) voor het laatst op de afdeling bij Pantein, om doormiddel van ‘Coaching on the Job’ het team te begeleiden bij het bieden van belevingsgericht zorg.

Dit team van Pantein kwam bij ons in de lucht met een hulpvraag dat specifiek zag op omgevingszorg en moeilijk hanteerbaar gedrag bij cliënten. Hoe ervaren ouderen met dementie hun omgeving (met de prikkels die daarbij horen) en hoe kan de leefomgeving zo prettig mogelijk voor hen worden ingericht?

Naast de omgeving van de cliënt werd een zinvolle dagbesteding besproken. Beleving TV, een robothondje, een voelboekje, het werd allemaal toegepast op de afdeling en vaak met succes. Jeanet keek daarbij ook naar de zelfstandigheid van cliënten. Waar is ruimte voor meer eigen regie en hoe vul je dat als team in om zo bij te dragen aan de eigenwaarde van een cliënt.

Bij coaching on the job wordt de praktijk ervaren door de coach en bevindingen later besproken met het team. Handvatten kunnen zo zeer gericht worden gegeven en Coaching on the job bevat een stuk theorie dat helpt bij het begrijpen van het gedrag dat als moeilijk hanteerbaar wordt bevonden.

Heeft jouw organisatie ook behoefte aan gerichte begeleiding en wil je meer informatie over ‘Coaching on the job’? Stuur dan een e-mail naar info@imoz.nl.

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz