‘Wie heeft er wekelijks te maken met Onbegrepen Gedrag van een cliënt op de werkvloer’? Er klonk een geschuif van stoelen door de hele zaal, alle deelnemers stonden op, gevolgd door een zucht en lach: Erkenning en opluchting ‘Ik ben niet alleen’.

We begonnen de middag met ‘over de lijn op je plek’. Ga staan bij JA en blijf zitten als de stelling niet op jou van toepassing is. Binnen een paar seconde was duidelijk waarom juist dit thema zo van belang is, ook bij zorgprofessionals.

Wat was het een mooie middag bij De Franse School in Hattem. Met dit thema ‘jouw werkplezier in de schaduw van onbegrepen gedrag’ wilden we zowel een luisterend oor zijn als handvatten en inzichten bieden dat helpt om in de praktijk meer inzichten te krijgen als onbegrepen gedrag het werkplezier beïnvloed. De lange adem en het continu teruggaan naar je kennis en kunde om onbegrepen gedrag te kunnen begrijpen en mee om te kunnen gaan vraagt veel van een zorgprofessional, zo bleek maar weer uit alle persoonlijke verhalen.

De eerste workshop van de middag werd gehouden door onze deskundigen Petra en Hermien. Wat is werkplezier voor jou en hoe verhoudt jouw belevingswereld zich tot bewoners met onbegrepen gedrag? Er werd gekeken naar spanningsvelden en spanningsopbouw en het richten op mogelijkheden en op energie. Persoonlijke ervaringen werden gedeeld met elkaar. Verhalen over lastige momenten waarin een cliënt agressief gedag vertoont, maar ook over fijne persoonlijke tijd voor een cliënt en het fijne gevoel dat het oplevert voor de zorgprofessional.

Tijdens de gastworkshop van Facet trainingen gingen Antonie Boon en Jolanda van Dijk in op fysieke weerbaarheid bij onbegrepen gedrag. De oefeningen gaven de deelnemers inzichten en nieuwe kennis.

Uiteindelijk werd de groep bij de laatste workshop in tweeën gesplitst en werd het samenwerken met collega’s besproken doormiddel van een nieuw ontwikkelde tool. Het was bijzonder om te zien hoe open iedereen deelden met elkaar en hoezeer onbegrepen gedrag van een cliënt werkplezier kan beïnvloeden. Een algemeen antwoord op ‘Hoe ga je om het onbegrepen gedrag?’ is er niet. Maar alle deelnemers waren zichtbaar blij met de inzichten die ze deze middag wél hebben gekregen.

De themadag hebben we met elkaar afgesloten met een hapje en een drankje in het zonnetje.  In het lokaal een flap-over vol post-its met alle reacties van de deelnemers:

Herkenbaar | Nuttig | Actie kunnen ondernemen in de praktijk | Boeiend | Leerzaam | Het geeft inzicht in hoe de dynamiek in een team kan zijn | Mooie bruikbare handvatten.

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz