Cora van der Kooij

Cora van der Kooij

Op 8 Augustus 2018 is Cora van der Kooij overleden. Cora is jarenlang heel nauw betrokken geweest bij IMOZ en heeft aan de basis gestaan van de organisatie. Vanuit IMOZ is zij gepromoveerd op het onderwerp belevingsgerichte zorg. Haar hele leven stond in het teken van belevingsgerichte zorg. Je zou haast kunnen zeggen dat belevingsgerichte zorg en Cora synoniemen zijn. Bij alles wat zij deed, ging ze weer terug naar de kern en de oorspronkelijke definiëring. Telkens op zoek naar nieuwe toepassingsvormen, nauwgezet formulerend, goed documenterend en in boeken beschrijvend. Belevingsgerichte zorg als innovatie, krachtig in het huidige tijdperk en klaar voor de toekomst. Binnen IMOZ werken wij oa met Cora haar gedachtengoed, gebruiken haar materiaal en wij dragen dit uit.

Cora was een voorvechter voor het centraal stellen van de bewoner en de verzorgende. Belangrijk daarin is dat de verzorgende podium krijgt en neemt, om die zorg te bieden die aansluit bij de behoefte en situatie van de bewoner. Alles ten dienste van de verzorgende en de bewoner om dit vervolgens door te vertalen naar de andere disciplines en de hele organisatie.
Vanuit IMOZ is Cora haar activiteiten gestart in Europa om ook daar belevingsgerichte zorg aan te bieden. Uiteindelijk is ze hiermee zelfstandig verder gegaan en is daar heel ver in gekomen en geslaagd. Klaar was Cora nog lang niet en zij is tot op het laatste moment nog actief betrokken geweest bij belevingsgerichte zorg.

Bewonderenswaardig is de manier waarop Cora met haar ziekzijn is om gegaan. Telkens de keuze makend hoe zij vond dat er met haar moest worden omgegaan, en hoe zij met het ziekzijn wilde omgaan. Onderzoekend, afstemmend en duidelijk communicerend over de veranderende situatie en het proces. Belevingsgericht.

Wij condoleren de kinderen, familie en andere nabestaanden en wensen hun sterkte in deze moeilijke periode.

Cora was het gedachtengoed en zij stond voor haar gedachtengoed. Daar zijn wij haar dankbaar voor en zo zullen wij haar blijven herinneren.

Peter Oostra
Directeur IMOZ
peteroostra@imoz.nl

1

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz

Een reactie

  1. Petra wever uit Zwolle

    Gecodificeerd met dit grote verlies voor familie en voor jullie. Ooit training gehad van haar en naslagwerk gelezen van haar wat een kanjer was het!

U kunt niet (meer) reageren op dit bericht.