Belevingsgericht werken. Suriname 2018

IMOZ in Suriname.  (door Tanja Dulmers, trainer IMOZ)
“De bewustwording in de omgang met de bewoners en met elkaar gaat tijdens deze training nog een laag dieper” zegt Mavis.

 

Midden in Paramaribo, boven het dagactiviteitencentrum van Wiesje, is een grote ruimte beschikbaar. Ramen en deuren staan tegen elkaar open om de tropische warmte wat te verkoelen. Stoelen in vele soorten, zo ook de tafels, een groot schoolbord met krijtjes en na flink wat stoeien, een werkzame beamer.

Vanuit IMOZ ga ik 3 middagen aan een groep vrouwen die werkzaam is bij Wiesje, een training ‘Belevingsgericht werken’ geven. Ik verheug me erop. Wiesje is een organisatie die zowel een woonhuis als een dagactiviteitencentrum heeft voor mensen met dementie. Voor Suriname is dit een vernieuwend project omdat er anders gewerkt wordt dan elders in Suriname (waar de aandacht vaak alleen op het fysieke/praktische deel van de zorg gericht is).

Vooraf heb ik de woning bezocht en geluncht op de activiteitencentrum tussen de bezoekers. Wat me direct opvalt is “de vertraging”. Door de warmte is dat een heel  natuurlijk gegeven hier. (Geen stressvolle, rennende medewerkers door de gangen).  Vertraging, zowel in de benadering van de bezoekers als in de levenshouding. No spang… alles op z’n tijd.

 

En dan…..  ineens is de trainingsruimte vol met een rijk geschakeerde groep vrouwen uit verschillende culturen. Dat is zo bijzonder van dit land. En ook het uitdagende want elke bevolkingsgroep heeft haar eigen opvoeding, rituelen, manieren van contact maken en bejegening.

Nadat ik me heb voorgesteld vraag ik of zij elkáár willen voorstellen door twee kwaliteiten van die ander te benoemen. Verrast, verbaasd… er is gelijk interactie. Lachen, onwennig, elkaar helpen, het niet weten….niet óver elkaar praten, maar tegen/met elkaar……de toon is gezet.  Contact maken; hoe doe je dat? Door de hele training heen blijft dit het centrale thema.

Vele onderwerpen rond belevingsgericht werken komen aan bod en steeds wordt zoveel mogelijk de link gelegd met de dagelijkse praktijk. Door filmpjes, oefeningen, opdrachten en gesprekken zoemen we in op de onderdelen. Geweldig hoe iedereen vol enthousiasme mee doet. Zowel serieus en verdiepend, maar ook met humor, want die creoolse schaterlach blijft altijd zo bevrijdend werken. Het is erg prettig dat Mavis, de coördinator en Shonima, de psychologe er steeds bij zijn. Soms om spraakverwarring in de taal op te helderen, maar ook de link met de praktijk te bewaken. Zij zijn trots op hun medewerkers. Ze zien dat hun voorwerk zijn vruchten heeft afgeworpen. “De bewustwording in de omgang met de bewoners en met elkaar gaat tijdens deze training nog een laag dieper” zegt Mavis.

 

Tijdens de uitreiking van de certificaten benoemt elke medewerker voor de groep aan welk leerdoel zij de komende periode wil werken wat gevolgd wordt door een groot applaus.  Met meer inzicht gaat elke vrouw naar huis. Ik ook, blij met deze mooie, leerzame ervaring!!

 

Tanja Dulmers
Trainer IMOZ

1

Misschien vind je dit ook leuk

Maatwerk persoonlijk leiderschap
Gelukkig Nieuwjaar!
Carintreggeland verlengt de samenwerking met IMOZ!

Imoz

Een reactie

  1. mieke degenaar

    Mooie en zinvolle ervaring! Leve de beleving van de verzorgde en zijn of haar familie, de verzorgenden en de trainer!

U kunt niet (meer) reageren op dit bericht.