Ik ben Roos Zwart. Creatief, nieuwgierig, gedreven en betrokken, eigenschappen die mij kenmerken als persoon en binnen mijn functie als trainer.

Ik ben Trainer en deskundig op het gebied van omgevingszorg en prikkelverwerking en sinds 2022 ook trainer bij IMOZ. Nog vrij kort, maar de IMOZ-methodiek past mij als een warme jas. Door de train de trainer opleiding die IMOZ biedt, het voorbereiden en het geven van de lessen word ik zelf ook nog bewuster bekwaam en die persoonlijke ontwikkeling is en blijft een heel mooi proces. We zijn nooit uitgeleerd.

De weg naar belevingsgerichte zorg begon bij mij ooit op de kunstacademie. Na de opleiding interieurarchitectuur aan de kunstacademie kwam ik bij toeval in de zorg terecht. Je zou denken ‘Wat heeft dat nou met elkaar te maken?’, maar ik leerde op de kunstacademie op een conceptuele manier kijken naar wat mensen in hun omgeving nodig hebben om fijn te kunnen wonen, recreëren of werken. Uiteindelijk kwam ik terecht bij woonzorgboerderij de Reigershoeve in Heemskerk. Ik was daar vanaf de start betrokken en kwam daar te werken met collega’s die allemaal anders keken. We zorgden voor de bewoners vanuit een idee van gelijkwaardigheid, met de nadruk op samen en op welzijn. Iedere dienst probeerde ik mij ego en mijn eigen normen en waarden op een laag pitje te zetten en het ritme en de behoeften van de bewoners te volgen. Toen ik daar had gezien dat mijn idee van omgaan met mensen met een beschadigd brein echt werkte en mogelijk was, vond ik dat ik dat verder moest vertellen. Zo ben ik gaan ontwikkelen en trainingen gaan geven bij verschillende organisaties.

Momenteel help ik organisaties zoeken naar nieuw perspectief bij moeilijk te begrijpen gedrag voor het CCE en het KEC en ik ondersteun met het creëren van een fijne woonomgeving voor mensen met dementie. Dit te mogen doen naast mijn functie als trainer bij IMOZ maakt de cirkel rond.

Omdat ik niet veel trainingen geef blijf ik heel betrokken bij de studenten en bij hoe ze de opleiding en hun werk beleven. Iets wat we van hen in contact met bewoners, mantelzorgers en collega’s ook vragen. Ik haal veel plezier uit hun ontwikkeling en door hetgeen wat ze leren anders gaan kijken in de zorgpraktijk. Deelnemers krijgen gedurende de opleiding vaak meer plezier in hun werk en dat is een mooi proces om als trainer te zien.

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz