‘In sommige situaties moet ik echt sturing geven aan een cliënt, maar dat is dan toch niet heel belevingsgericht lijkt mij.' – Dit is een opmerking die wij vaak horen bij het analyseren van de praktijk. Maar Sturing geven, of zoals wij het noemen ‘tegenwicht bieden’, kan wel degelijk ook heel belevingsgericht zijn wanneer deze benaderingsmethode bewust wordt gekozen vanuit betrokkenheid, ontvankelijkheid en respect voor de cliënt.

Zoekend reageren is een belangrijk onderdeel van ‘Het zingevingsmodel’ van Cora van der kooij, dat IMOZ als leidraad gebruikt in al haar opleidingen. Zoeken naar de juiste benadering op dat moment voor die cliënt. Ter ondersteuning krijgen onze deelnemers tijdens de opleidingen het model ‘Zoekend reageren’ als handvat, waarin vier benaderingswijzen worden gebruikt. Het eerdergenoemde ‘tegenwicht bieden’ is hier een onderdeel van.

Eén juiste manier bestaat niet en wat voor de ene zorgprofessional goed werkt kan voor de ander helemaal niet werken, maar je kunt wel heel bewust kiezen hoe je afstemt en contact maakt.  IMOZ traint en ondersteund in die bewustwording en reflectie. Zo maken we zorgtalent zichtbaar en leiden we op tot professioneel belevingsgericht gedrag.

Wil je meer te weten komen over zoekend reageren en de verschillende manieren van contact maken? Binnen alle opleidingen van IMOZ is dit element uit het zingevingsmodel een belangrijk onderdeel. Kijk voor het aanbod in opleidingen op www.imoz.nl

Misschien vind je dit ook leuk

Betekenisvol samenwerken bij Leefgoed de Wildbaan.
Interactieve workshop voor vrijwilligers
Interactieve workshop mensgerichte zorg
Open inschrijving GVP & GVS Zwolle

Imoz